Er du typen, der bare ikke kan løbe efter aftensmaden, når maven er fuld? Eller fyrer du nemt 10 km af inden morgenmaden? Du bliver hvad du spiser. Det gælder også, når du løber. Jo længere og oftere du løber, jo vigtigere er det, at du tænker over, hvad du spiser.
Spis bedre til dagligt og gør dit løb bedre
Løber du kortere ture, behøver du ikke bekymre dig meget om, hvad du spiser eller drikker inden din løbetur. De færreste løbere har brug for væske eller andet på en 5 km tur. Løber du derimod fra 10 km og op, bør du overveje mere grundigt, hvad du spiser inden din løbetur, og om du skal have væske med på turen. Mange der løber langt, halvmaraton eller maraton, tænker sandsynligvis ikke meget over, hvad de spiser til dagligt. Tværtimod er de vant til at kunne spise hvad som helst, da de forbrænder det hele. Ofte er det kun op til og under et løb, at mange amatørløbere tænker over, hvad de spiser. Du kan faktisk forbedre din løbeenergi, så du bedre kan klare de lange løbeture, hvis du har lidt fokus på den mad, du indtager til hverdag.
Dine muskler elsker proteiner
Du har sikkert prøvet at have ømme muskler efter en lang løbetur. Det sker, fordi dine muskler får mikroskopiske skader, når du træner hårdt. Det er derfor vigtigt, at dine muskler får lov til at restituere mellem løbeturene, så skaderne kan genoprettes. Du kan hjælpe restitutionen på vej ved at spise rigtigt mellem dine træningspas. For eksempel har din krop brug for masser af gode kulhydrater. Dem finder du i for eksempel i havregryn, fuldkornsris og -pasta. De grove kulhydrater hjælper med at fylde dine depoter med energi. Desuden indeholder de flere mineraler, som du har svedt ud under træning. Blandt andet magnesium. Spis også masser af grøntsager. Grøntsager indeholder også kulhydrater, men bidrager også med antioxidanter og C-vitamin. Det er især vigtigt, at du sørger for at få godt med protein. Helst hver dag. Det er ikke nødvendigt at investere i dyre proteindrikke. Sørg blot for at spise fjerkræ, magert kød eller fisk. Er du ikke så meget til frisk fisk, så kan fisk røget i en rygeovn anbefales. Røget laks er for eksempel en rigtig god begynderfisk.
Under og efter din løbetur
Umiddelbart før en lang løbetur bør du spise et måltid for at have god energi. For eksempel rugbrød med hårdkogt æg. Spis måltidet 2 til 3 timer før løbet. Løber du meget langt, kan det være nødvendigt med ekstra energi under løbet. Her kan det anbefales, at du prøver dig lidt frem. Nogle løbere sværger til almindelig mad. De spiser blandt andet en banan eller et æble undervejs i løbet. Andre foretrækker at drikke særlige sportsdrikke, når de løber. De særlige drikke indeholder både væske, salt, sukker, indimellem koffein med mere. Alt sammen elementer, der skal hindre dig i at dehydrere eller gå sukkerkold, mens du løber. Prøv dig frem, for at finde ud af, hvad der virker for dig og dit løb.