Valuta er et ord, der omhandler et pengesystem: Altså et system med forskellige såkaldte monetære enheder. Disse monetære enheder er valutaer, som bliver brugt i det, man kalder et valutaområde, som ofte er en stat. For at give et eksempel bruger man i USA amerikanske dollars, i England britiske pund og i Danmark danske kroner.
Men et valutaområde behøver ikke nødvendigvis være et enkelt land, det kan også være flere forskellige lande. Et eksempel på dette er at euroen bruges i flere forskellige europæiske lande: Italien, Frankrig, Tyskland og mange flere.
Forskellen på faste og flydende valutakurser
Et eksempel på faste valutakurser er når et land prøver at styre kursen på deres valuta i forhold til andre landes valutaer. Altså når bestemte aktører inden for en stat, oftest de statslige overhoveder, prøver at bestemme, hvor højt eller lavt kursen skal ligge.
Dette skete under det, man kalder Bretton Woods-systemet. Bretton Woods-systemet er et samarbejde, der drejede sig om faste valutakurser. Systemet blev indført i 1944, altså i mellemkrigstiden, og var et forsøg på at stabilisere den internationale økonomi, der på dette tidspunkt var hårdt svækket på grund af anden verdenskrig og også på grund af finanskrisen i 1930’erne. Man ville altså prøve at sikre sig, at valutakurserne ikke svingede helt vildt og voldsomt ved simpelthen at regulere dem.
Udover at man ville sikre økonomisk stabilitet internationalt, ville man også forsøge at forhindre internationale konflikter i at opstå i håbet om at undgå flere store krige. Bretton Woods-systemet kollapsede efter længere tids pres i slutningen af 1971. Dødsstødet var USA, der ophørte med at have fast vekslingskurs mellem guld og den amerikanske dollar.
Efter at USA allerede i 1968 har ladet deres valuta være flydende, altså uafhængig af statslig regulering, har alle de store og førende valuta i verden fulgt trop og også været flydende, hvilket de stadig er i dag.
Valuta i dag
I dag bliver vi konfronteret med verdens forskellige valutaer og valutasystemet, når vi rejser. Vi skal veksle vores danske kroner til udenlandsk valuta, når vi færdes i andre lande. Før i tiden fungerede det ved at gå ned i banken, inden man skulle på ferie og hæve en hel masse penge i den anden valuta.
I dag fungerer det på en lidt anden måde, fordi hæve- og kreditkort er så udbredte og i nogle lande nærmest har udkonkurreret brugen af pengesedler og mønter.
Der findes mange forskellige valutaomregnere, blandt andet på denne side. Når man rejser er det en god idé at have en app på sin telefon med en valutaomregner, så man altid kan være helt sikker på, hvor mange penge man præcist bruger på det, man køber i udlandet.