Nogle løber for motionens skyld mens andre konkurrerer i løbe-discipliner og derfor træner næsten dagligt. For begge slags løbere er der dog en fælles nævner; kroppen skal være i balance for at kunne yde sit bedste.
Men hvordan opnår du den maksimale ydeevne uden at gå på kompromis med helbredet?
Saltbalancen er afgørende
Når du som hverdagsmotions eller elitesportsudøver løber en tur, så er det vigtigt at din væskebalance er på plads. Er det en varm dag og sveder du meget, så er det dog ikke nok bare med væske.
Når du sveder afgiver du nemlig næringssalte, som er vigtige for din krops balance og velvære. Disse næringssalte kaldes også elektrolytter og dækker bl.a. over natrium, kalium og magnesium.
Hvis ikke de erstattes, så vil du opleve at dine musklers arbejdsevne daler markant. Bliver din saltbalance forstyrret, så kan det i sidste ende medføre ubehagelige kramper.
Selvom man synes at man har drukket meget væske før, under eller efter træningen, så er det ikke ensbetydende med at du ikke kan blive dehydreret. Elektrolytter binder nemlig væsken, så kombinerer du ikke væsken med ernæringssalte, så bliver det svært at optage væsken.
Du skal både huske at inddrage ernæringssalte i din kost, enten fra produkter med et naturligt saltindhold eller ved hjælp af kosttilskud, der indeholder elektrolytter. Især eliteløbere kan ofte have brug for sportsernæring, altså energi- og proteintilskud, da deres træningsmønster er intenst og de derfor generelt sveder mere.
Hvornår er tilførslen af salte nødvendig?
Det kan være svært at udarbejde en præcis definition på, hvornår man som løber eller anden sportsudøver bør indtage ekstra elektrolytter i form af brusetabletter eller lignende.
Hvis man har en meget saltholdig svedproduktion, gør det sig gældende at man bør indtage flere ernæringssalte for bedre at kunne optage væsken.
Ved intensiv træning på over en times varighed, og især ved høje temperaturer, er det vigtigt at huske på saltbalancen. Den maksimale svedrate er på omkring 3% af ens kropsvægt, så vejer man 80 kilo, og giver man den gas til eksempelvis en spinning-time, så vil man ofte ramme de 3%, svarende til 2,4 liter sved. Her kan det være en god idé at tilføje elektrolytter til drikkedunken, især hvis træningen ikke ophører efter den første time.
Magnesium til atleter; vigtigt for stofskifte og muskler
Magnesium er et særdeles vigtigt mineral, der bl.a. er afgørende for stofskiftet og samarbejdet mellem musklerne og hjertet.
Magnesium findes naturligt i mange fødevarer som f.eks. nødder, bladgrøntsager, mørk chokolade og fuldkornsprodukter. De fleste får inddækket kroppens behov for magnesium gennem den daglige kost, men dyrker du meget og hård motion, så skal du være opmærksom på dit magnesium indtag.
Mangler du magnesium i dit system, og vælger du som sportsudøver at prøve dig frem med magnesiumtilskud gennem sportsernæringsprodukter, så skal du være opmærksom på det øvrige indhold i de forskellige produkter der findes på markedet.
I nogle produkter kan man endda finde afførende stoffer, som kan modarbejde din træning og være særdeles forstyrrende for både løbere og andre sportsudøvere. Så læs godt på varebeskrivelsen, så du ikke oplever ubehagelige overraskelser på din løbetur.